Rabarber crumble cake

Rabarber-crumblecake-receptOke oke, ik weet het, ik had beloofd om na mijn rabarber custardtaart, rabarbercompote en rabarberwodka, voorlopig geen rabarberrecept meer te posten. Maar ik kon het gewoonweg niet laten. Naast dat rabarber mijn favoriete groente is (ik moest even googlen; want is het nou groente of fruit?!), kreeg ik afgelopen zondag rabarber van een kennis: zo vers uit de tuin! Dus ik moest écht nog een zo’n heerlijk rababerrecept posten: rabarber crumble cake. Een combinatie tussen een crumble (dessert) en een cake. Heel geschikt als nagerecht met een bolletje vanille ijs of dot slagroom, maar ook bij de koffie smaakt deze cake heerlijk. De nootachtige crunchy topping geeft een mooi tegenwicht bij de zure rabarber, en door weinig boter en toevoeging van olie blijft cake heel zacht en smeuïg. Het ligt nu nog in de winkel dus: go go go bakken maar!

Ingrediënten

Topping
40g bloem
100g suiker
1tl kaneel
55g koude boter
55g noten
mespunt zout

Cake
240g bloem
2tl bakpoeder
1/2tl zout
55g boter (kamertemperatuur)
150g suiker
1 ei
1tl vanille extract
400g rabarber
120ml melk of room
50ml plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloem of arachideolie)


Instructies

  1. Verwarm je oven voor op 190 graden en vet een cakevorm- of blik in. Begin met de topping: snijd de koude boter in blokjes en doe alle ingrediënten in de keukenmachine of staafmixer. Vermaal totdat je grove kruimels hebt en zet in de koelkast.
  2. Ga verder met de cake: zeef en meng de droge ingrediënten in een kom. Klop in een andere kom de boter met de suiker luchtig. Klop vervolgens het ei en de vanille erdoor. Voeg om en om 1/3 van de droge ingrediënten toe, gevolgd door de helft van de melk (daarna opnieuw 1/3 van de droge ingrediënten, andere helft van de melk, resterende droge ingrediënten) totdat alles goed vermengd is. Voeg tot slot de olie toe en meng goed door. Snijd de rabarberstelen in de lengte door en snijd daarna in kleine stukjes van ongeveer 1,5cm lang. Wentel de stukjes rabarber door de bloem en spatel ze door het beslag.
  3. Giet het beslag in de cakevorm en verdeel de topping over de cake. Zet de cake in de oven en bak in circa 40 minuten goudbruin en gaar.

Rabarber-crumble-cake-receptRabarber-crumblecake-recept2Weer zo’n typisch recept dat het hooguit 2 dagen volhoudt in mijn keuken (toen ik vanochtend weg ging was er nog een kwart van de cake over, toen ik thuis kwam zaten er alleen nog kruimels in het blik), en dat terwijl ons huishouden maar uit twee personen bestaat…

2 gedachten over “Rabarber crumble cake

Plaats een reactie