
Ingrediënten
Panna cotta
500ml slagroom
1 vanillestokje
50g suiker
3 blaadjes gelatine
Brosse karamel
100g suiker
3el stroop
1 1/2tl baksoda
Instructies
- Begin met de panna cotta: doe de slagroom, het vanillemerg- en stokje en de suiker in een steelpan en breng tegen de kook aan. Laat 15 minuten op laag vuur verwarmen (zonder te koken) zodat de vanillesmaak goed intrekt, week ondertussen de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
- Verwijder het vanillestokje en voeg de gelatine toe, klop met een garde zodat alles goed opgenomen wordt. Laat het mengsel afkoelen (eventueel door de kom of pan in een bak koud- of ijswater te zetten) totdat het mengsel lobbig wordt (zoals yoghurt). Hiermee zorg je ervoor dat de vanillemerg deeltjes niet naar de bodem zakken. Verdeel het mengsel nu over vier vormpjes en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
- Ga verder met de brosse karamel: ik keek alvorens ik hier aan begon dit filmpje van Nigella Lawson. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de suiker en stroop in een pan en breng geleidelijk aan de kook. Laat de karamel koken totdat deze goed bubbelt en je een mooie karamel geur en kleur hebt (niet roeren in de pan, hooguit even ‘walsen’). Doe een ovenhandschoen aan (voor de veiligheid, je kunt je lelijke branden aan karamel), draai nu het vuur uit en voeg 1,5tl baksoda toe. Roer even flink door, het mengsel begint nu te bruisen en kolken en verdubbelt in volume. Giet het mengsel op de bakplaat en laat een half uurtje uitharden (smeer het mengsel niet uit op de bakplaat maar laat het zelf lichtjes uitdrijven, anders krijg je geen bros effect).
- Nu is het tijd om je bord op te maken: breek de brosse karamel in grove brokken. Bewaar de helft van de brokken en vermaal de andere helft van de brokken tot fijne kruimels in een keukenmachine of staafmixer. Als de panna cotta stevig is kun je deze op een bordje storten. Je kunt dit het beste doen door het vormpje even voorzichtig onder de hete kraan te houden zodat de panna cotta eruit komt, of door met een gasbrander het vormpje te verwarmen. Garneer de panna cotta met de karamel kruimels en stuk brosse karamel.
Zo heb je met een hele simpele techniek toch een heel indrukwekkend nagerecht. Het is ook nog eens leuk om uit te proberen. Gauw aan de slag met deze klassieke panna cotta met hokey pokey, ofwel: brosse karamel.
Recept: AH.nl en Nigella Lawson