Bananenbrood

Bananenbrood-receptNu al de bomen hun blad verliezen komt het verlangen naar warme chocolademelk met slagroom en een stuk appeltaart weer opzetten. Bananenbrood valt voor mij in hetzelfde rijtje; heerlijke volle warme smaken met kaneel en walnoten. Ik bakte dit bananenbrood vanochtend voor mijn vader voordat hij ging mountainbiken, omdat dit een echte energy booster is. De cake wordt het lekkerst wanneer je rijpe bananen gebruikt. Je kunt ook eenvoudig een super healthy versie maken door de suiker te vervangen door honing en de boter te vervangen door plantaardige olie. Als je je kids er ook van wilt laten snoepen kun je de alcohol weglaten en de rozijnen laten wellen in warm water. Als je hiervan een plakje meeneemt naar je werkt, dan kom je die donkere winterdagen wel door. Ik zeg maar zo: ‘Een plakje bananenbrood a day, keeps the winterdepressie away’ 🙂


Ingrediënten

100g rozijnen
200ml rum/koffielikeur/amaretto
175g bloem
2tl bakpoeder
1/2tl baksoda
1/2tl zout
1tl kaneel
1tl koekkruiden
125g boter
150g suiker
2 eieren
4 rijpe bananen (circa 300g)
100g notenmelange (bijvoorbeeld walnoten)
1tl vanille-extract


Instructies

  1. Bekleed een brood- of cakeblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 170C graden. Laat in een kom de rozijnen in de rum of likeur wellen (voeg eventueel wat heet water toe totdat de rozijnen nét onder staan). Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout, kaneel en koekkruiden.
  2. Smelt de boter in een pannetje en klop de suiker en gesmolten boter in een kom door elkaar. Voeg vervolgens geleidelijk en al kloppend een voor een de eieren toe. Voeg daarna de geprakte bananen toe en roer goed door.
  3. Spatel de noten, de uitgelekte rozijnen en het vanille extract door het beslag. Roer nu geleidelijk het bloem mengsel erdoor (ik voegde het in drie porties toe), en giet het beslag in je cakeblik. Bak de cake in circa 45 minuten tot 1 uur gaar (controleer met een satéprikker of de cake van binnen gaar is).

Bananen-brood-recept

Of het nou meer een brood of meer een cake is laat ik in het midden. Het feit dat dit bananenbrood binnen een halve dag op was, geeft in ieder geval aan dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Een simpel recept wat perfect past bij dit prachtige herfstweer.

Bron: Nigella Lawson – Hoe word ik een goddelijke huisvrouw

2 gedachten over “Bananenbrood

  1. Ik heb dit recept gemaakt en vond het een heerlijk bananenbrood. Wel heb ik nog een theelepel kaneel toegevoegd. Misschien doe ik er de volgende keer nog wel een handje gehakte walnoten door, dat lijkt me ook een goeie combi!

    Like

Plaats een reactie