Haagse hopjes

Haagse-hopjes receptIn mijn voorraadkast staat altijd een blikje met Haagse hopjes. Voor ik ’t huis verlaat neem ik altijd een hopje voor onderweg. Al sinds de middelbare school behoort dit tot mijn favoriete snoepgoed. Toen ik afgelopen week met manlief een ‘dagje uit’ ging naar de Sligro en daar een emmer glucosestroop zag staan, was de rekensom snel gemaakt: Haagse hopjes it is! Nu denk je wellicht, hoe moet ik dit recept dan reproduceren? Nou, ik heb mij laten vertellen dat je de glucosestroop ook kunt vervangen door honing! Waardoor je deze koffiesnoepjes alsnog thuis kunt maken met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt kunt halen 🙂 Ik was super verbaasd over het resultaat: ze smaken namelijk echt identiek aan de originele hopjes! Mijn blikje zit dus weer tot de nok toe gevuld met deze lekkere snoepjes, en voortaan kan ik mijn voorraad zelf aanvullen!


Ingrediënten

250ml espresso (of sterke koffie)
500g kristalsuiker
200g blanke stroop/glucosestroop (of: honing)
125g roomboter
mespunt zout
125g slagroom
*eventueel: een scheut golden-, maple- of ahornsiroop


Instructies

  1. Bekleed een vierkant ovenschaal met bakpapier en breng de koffie met de suiker en de stroop in een grote pan aan de kook. Voeg vervolgens de boter, het zout en de slagroom toe (en optioneel de siroop) en laat het mengsel doorkoken tot 135C graden, dit kan best een tijdje duren dus geduld is wel nodig (pas op, het mengsel kan in beide stappen flink omhoog kolken).
  2. Giet als de temperatuur bereikt is de kokende massa in de ovenschaal en laat deze afkoelen. Snijd de massa in repen en daarna in blokjes voordat deze volledig uitgehard is. Dit gaat het beste met een groot, scherp mes dat je even verwarmt in kokend water zodat de hopjes niet aan het mes blijven kleven. Bewaar de hopjes in een trommel of blik gescheiden door velletjes bakpapier of cellofaan.

Hollandse-hopjes-recept

Mijn ervaring met het maken van snoepjes is nog niet zo groot; ik bak vaker cakes of taarten. Maar na het succes van deze Haagse hopjes ga ik zeker meer experimenteren met snoepgoed. Ik ben benieuwd naar het resultaat van de hopjes met honing in plaats van glucosestroop dus laat vooral een reactie achter als je ze hebt uitgeprobeerd! 🙂

Bron: Cees Holtkamp – De banketbakker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s