Gingerbread met peer

Pear-gingerbread-receptGingerbread is een van mijn favoriete baksels! In Nederland zijn wij meer gewend aan peperkoek, kruidkoek en ontbijtkoek maar buiten Nederland is het vergelijkbare gingerbread een hit. Ik kwam laatst zelfs gingerbread geurkaarsen tegen (massaal in geslagen natuurlijk, dat begrijp je). Juist rond de feestdagen is het traditie om gingerbread te bakken, vooral op Duitse kerstmarkten is het heel populair. Ieder land heeft zo z’n eigen gingerbread variant en het bestaat zowel krokant als cakeachtig. Kenmerkend voor gingerbread is de combinatie van gember en honing of stroop. Vandaag laat ik je het recept voor gingerbread met peer zien, een heerlijke zachte cake vol warme specerijen.

Gingerbread met peer


Ingrediënten

115g roomboter
120ml golden syrup of honing
110g lichtbruine basterdsuiker
240g bloem
1/2tl zout
1tl baksoda
2el gemberpoeder
1/2tl kruidnagelpoeder
1tl kaneel
1/4tl nootmuskaat
1 groot ei
225g volle yoghurt
2 grote peren


Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180C graden en vet een cake- of taartblik in. Smelt de boter in een steelpan samen met de golden syrup (of honing) en de basterdsuiker op laag vuur. Roer totdat het mengsel gesmolten en vermengd is, draai het vuur uit en laat wat afkoelen.
  2. Doe de bloem, zout, baksoda, gember, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat in een kom. Giet het boter mengsel erbij en roer totdat het geheel vermengd is, probeer niet te lang te blijven roeren.
  3. Klop in een kleine kom de yoghurt en het ei los, en voeg het eimengsel toe aan het beslag, roer tot alles gemend is en giet het beslag daarna in je cake- of taartblik.
  4. Schil de peren en snijd ze in partjes, verdeel deze in een cirkel over het beslag.
  5. Bak het gingerbread in 35 minuten gaar (test met een satéprikker of de cake gaar is).
Gingerbread-peer-recept
De peren samen met de golden syrup of honing zijn een gouden combinatie en geven je gingerbread net wat extra frisheid als compensatie voor alle specerijen. Wat mij betreft dé smaak van deze winter!

 

PS: Dit is een van die zeldzame cakes die lekker wordt naarmate je hem langer bewaard. Pak ‘m goed in met aluminiumfolie en bewaar op kamertemperatuur, wedden dat je de tweede en derde dag nog meer geniet? (Als je het zo lang kunt volhouden…)

 

Een gedachte over “Gingerbread met peer

Plaats een reactie