Boterkoek met appel

Boterkoek-met-appel-receptWeer zo’n heuse Hollandse klassieker: de boterkoek! Dit keer met een twist namelijk boterkoek met appel. Boterkoek is er in allerlei variaties. Ik houd zelf van zo’n lekker krokante buitenkant en smeuige binnenkant. Terwijl manlief zwicht voor zo’n super plakkerige boterkoek waarvan je je afvraagt of die überhaupt de binnenkant van de oven gezien heeft… Oftewel: smaken verschillen. Deze boterkoek zit er eigenlijk precies tussenin, door de laag appel in het midden en bovenop blijft de boterkoek mooi vochtig, en kun je de buitenkant lekker krokant bakken. Daarnaast biedt de appel een mooi fris tegenwicht tegen het zoete en vette van de boterkoek zelf. Een gouden huwelijk deze boterkoek met appel!


Ingrediënten

250g bloem
250g roomboter (kamertemperatuur)
250g kristalsuiker
2 eieren
2 appels (bv goudrenetten)
1el bruine basterdsuiker
1el citroensap
1el honing


Instructies

  1. Verwarm je oven voor op 180C graden en vet een bakvorm in (ik gebruikte een tartelette vorm met losse bodem). Doe de bloem, boter, suiker en één van de eieren in een kom en mix 5 a 10 minuten met deeghaken (ik gebruikte een handmixer) tot je een stevig samenhangend deeg hebt.
  2. Verdeel het deeg in tweeën en verdeel de eerste helft over de bodem van je vorm. Schil vervolgens de appels en snijd deze in mooie dunne partjes. Houd circa 10 partjes apart om de bovenkant mee te decoreren. Meng de appelpartjes met het citroensap en de basterdsuiker in een kom en verdeel deze dakpansgewijs over de eerste deeglaag. Verdeel vervolgens de andere helft van je deeg over de appels en decoreer met de achtergehouden appelpartjes.
  3. Klop het resterende ei los en bestrijk de bovenkant van de boterkoek ermee. Bak de boterkoek in een half uur goudbruin en gaar en laat de boterkoek volledig afkoelen voordat je ‘m gaat aansnijden (het liefst een paar uur of zelfs een nacht in de koelkast zodat de boterkoek goed kan uitharden).
  4. Finishing touch: Verwarm een eetlepel honing en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met honing zodat deze een mooie gloss krijgt.

Boterkoek-appel-recept

Variatietip: voor een heuse boerenboterkoek variant kun je nog circa 40 gram rozijnen toevoegen aan de appellaag in het midden.

Bron: chickslovefood.com

5 gedachten over “Boterkoek met appel

Plaats een reactie