Spakenburgs hart

Spakenburg-hart-plaatkoek-receptSpakenburgs hart: het deed bij mij geen belletje rinkelen, bij jou wel? Mijn schoonzus Evera kwam onlangs met het verzoek om ‘Spakenburgs hart’ te bakken. Nu is het lastig om iets te bakken wat je nog nooit geproefd hebt; maar alsof toeval niet bestaat had ik afgelopen weekend een vrouwenevent, waarbij we warm welkom geheten werden met jáwel… koffie & Spakenburgs hart! Ik praat je even bij: de koek komt oorspronkelijk uit… je raadt het nooit… Spakenburg! Het is een grote plaatkoek die in de vorm van een hart gebakken wordt en beschreven wordt met een ‘hartenwens’. De koek wordt vervolgens cadeau gedaan bij een feestelijke gelegenheid zoals een bruiloft, verjaardag of geboorte. Je begrijpt; al die Spakenburgse bakkers en grootmoedertjes houden dit recept angstvallig geheim, maar na lang googlen vond ik toch heus het échte Spakenburgs hart recept. Wat het is? Een soort dunne boterkoek, die niet helemaal gaar wordt afgebakken zodat de koek lekker sticky en een tikje taai blijft, versiert met een mooi eiwit glazuur. Ik maakte er twee en ging (eigenwijs als ik ben) voor een ronde koek: eentje om cadeau te doen (om de traditie toch een beetje in ere te houden) en eentje om lekker zelf op te eten.


Ingrediënten
Deeg
250g roomboter (kamertemperatuur)
250g witte basterdsuiker
350g bloem
1tl baksoda
1 snuf zout
1dl water

Icing
2 eieren
350g poedersuiker

 


Instructies

  1. Ik maakte dit recept door alles in de keukenmachine te kieperen (gemak dient de mens) maar je kunt dit deeg ook prima met de hand maken. Snijd de boter in blokjes en meng deze met de basterdsuiker. Zeef de bloem erbij en kneed dit samen met het zout, de baksoda, en het water tot een glad en samenhangend deeg. Ik waarschuw je alvast: dit deeg plakt behoorlijk 🙂 Maak een plak van het deeg, wikkel deze in huishoudfolie en laat dit 2 uur rusten in de koelkast.
  2. Maak ondertussen de ‘royal-icing’ (dat is een chique woord voor glazuur op basis van eiwit). Je kunt natuurlijk ook een gewoon glazuur maken van water en poedersuiker, maar dat is lastiger opspuiten en geeft een minder mooi effect omdat het transparanter is dan royal-icing. Splits het eiwit van de eidooier en klop de eiwitten stijf (denk aan de klassieke tips: geen dooier bij het eiwit, en een vetvrije kom!). Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix dit op lage snelheid door de eiwitten (pas op: stuif-gevaar!), totdat je een dik, wit, bijna taai, glazuur hebt en schep dit in een spuitzak.
  3. Verwarm je oven voor op 160C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 6mm dik. Ik koos ervoor om er twee cirkels uit te steken (formaat van een grote springvorm) maar je kunt ook voor het klassieke ‘hart’ of een andere vorm gaan. Bak de koek 15 minuten totdat deze licht goudbruin van kleur is (niet langer dan 15min bakken; de koek hoort een beetje ongebakken in het midden te zijn).
  4. Laat de koek(en) volledig afkoelen en nu komt het leukste gedeelte: decoreer ze met de royal-icing. Laat je creativiteit lekker de vrije loop! 🙂 Even 10-15 minuten laten uitharden en klaar is kee.. eh.. koek!

Je kunt vast wel raden welke koek om weg te geven is en welke ik zelf opgegeten heb? 😉

Spakenburgs-hart-recept

PS: wil je nog zo’n overheerlijke streekklassieker proberen? Bekijk dan het recept voor Harderwijkse ‘arretjescake’ op de blog van Evera.

2 gedachten over “Spakenburgs hart

Plaats een reactie