Spekkoek pandan met limoenblad en citrusgelei

Spekkoek-pandan-limoenblad-recept2Deze spekkoek pandan met limoenblad en citrusgelei is een heel bijzonder recept. Dit recept heb ik namelijk speciaal gebakken voor de selectieronde van het programma Heel Holland Bakt. Jammer genoeg ben ik één ronde voor ’t einde afgevallen. Dit lag gelukkig niet aan mijn bakkwaliteiten, aldus de jury, maar aan ’t feit dat meer dan 70% van de aanmeldingen bestond uit meiden van mijn leeftijd; en er is maar ruimte voor één vrouwelijke twintiger in het programma. Wellicht zat er een extravaganter figuur tussen de andere kandidaten: ik heb tenslotte ook niet zo’n baard als menno, en ben ook geen heftruckchauffeur zoals Jacques. We gaan het zien tijdens het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt in september dit jaar. Maar niet getreurd, aan dit recept ligt het zeker niet want de bakkers uit de bakkerij van jurylid Robèrt van Beckhoven hebben deze Indische spekkoek pandan geproefd en waren er zéér over te spreken: die kan ik in ieder geval in mijn zak steken! De moeilijkheidsgraad van dit recept valt reuze mee, het ziet er indrukwekkender uit dan dat het is. Maar ’t vereist wel de nodige tijd en handelingen, omdat elk laagje van de spekkoek afzonderlijk gebakken moet worden. Maar hé met een beetje liefde en aandacht smaakt alles beter!


Ingrediënten

Spekkoek
8 eitwitten
250g poedersuiker
250g boter (kamertemperatuur)
10 eidooiers
125g bloem
1 vanillestokje
5ml pandanpasta*
1 limoen
1 zakje (3gr) diepvries limoenblad blaadjes (djeroek poeroet)*
*Verkrijgbaar bij de toko 

Citrusgelei
1 zakje agar-agar
900ml water
sap van 1 limoen
sap van 1 citroen
drupje pandanpasta
1 blaadje gelatine 


Instructies

  1. Klop de eiwitten samen met één eetlepel poedersuiker luchtig. Roer de boter samen met de rest van de poedersuiker romig met een spatel. Roer de eidooiers één voor één door de boter, voeg pas een nieuwe dooier toe als de vorige volledig is opgenomen (dit vereist flinke roer-kwaliteiten!). Spatel vervolgens het eiwitschuim en de gezeefde bloem erdoor. Het beslag kan soms wat korrelig/geschift lijken maar no-worries dit komt goed!
  2. Snijd het het limoenblad (zonder de midden-nerf) zo fijn als je kunt, totdat er een soort puree of pulp ontstaat. Verdeel het beslag in twee gelijke delen (ik woog het beslag af, om zo precies mogelijk uit te komen met de laagjes). Voeg het vanillemerg toe aan het ene beslag en zet apart. Voeg het fijngesneden limoenblad, de limoenrasp en de pandanpasta toe aan het andere beslag. Pas op met de pandanpasta: de smaak kan snel overheersen en ook de kleur kan te heftig worden. Als je beslag een mooie mintgroene kleur heeft zit je goed!
  3. Verwarm je oven voor op 160C met de hete lucht + grill-stand aan. Vet een springvorm in (ik gebruikte een kleine, hoge springvorm) en bekleed deze op de bodem met bakpapier. Zet de twee kommen beslag klaar en gebruik in beide kommen twee eetlepels van hetzelfde formaat. Verdeel 2 eetlepels wit beslag over de bodem, zet de springvorm in het midden van de oven en bak de eerste laag in circa 10 minuten gaar. Zet de hete lucht functie nu uit en laat alleen de grill-strand van je oven aan. Verdeel nu 2 eetlepels groen beslag over de witte laag en zet de springvorm helemaal bovenin de oven (zo dicht mogelijk bij de grill). Bak de groene laag in circa 8 minuten gaar. Ga verder met 2 eetlepels wit beslag, en wissel af totdat beide kleuren beslag op zijn (bak steeds circa 8 minuten per laag). Laat de spekkoek volledig afkoelen.
  4. Maak nu de citrusgelei: breng het water met het limoen- en citroensap en 1 zakje agar-agar aan de kook. Week ondertussen het blaadje gelatine in een bakje koud water. Laat het citruswater met de agar-agar een paar minuten goed doorkoken. Draai het vuur uit en voeg een drupje pandanpasta toe voor de kleur. Laat even afkoelen en voeg de gelatine toe, meng het geheel goed door met een garde zodat alle gelatine opgelost is. Laat de gelei afkoelen in een diep bord of ovenschaal in de koelkast. Doe de gelei wanneer deze afgekoeld en gestold is in de keukenmachine of staafmixer en mix tot een gladde massa. Schep de gelei in een spuitzak en laat deze opstijven in de koelkast.
  5. Nu de opmaak: gebruik een steekring om vier ronde petitfours uit de spekkoek te steken. Als je geen steekringen hebt kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de spekkoek als geheel te laten en er plakjes vanaf te snijden. Maar voor een feestelijke presentatie als een soort ‘gebakje’ zou ik zeker een ronde (of vierkante) steekring gebruiken. Spuit op de bovenkant van elke spekkoek vier dotjes citrusgelei (van groot naar klein). Et voila je spekkoek pandan met limoenblad en citrusgelei is klaar!

Indische spekkoek pandan met citrusgelei recept

Heb je spekkoek nooit eerder geproefd? Je kunt het kopen in het koelvak van de supermarkt (in kleine stukjes omwikkeld met folie), maar eigenlijk smaakt ie altijd het lekkerst als je ‘m zelf maakt. De indrukwekkende kleur en de verfijnde gelei garnering maken deze Indische spekkoek pandan tot een heus kunstwerkje. Maar je kunt natuurlijk ook voor een naturel versie gaan (hiervoor komt binnenkort een receptje online).

Advertenties

2 thoughts on “Spekkoek pandan met limoenblad en citrusgelei

    • Ha Lisette! Wat leuk! 🙂 Het is inderdaad echt een aanrader! (en lekker kleurtje ook!)

      Heb je een eigen kapperszaak tegenwoordig? 🙂

      Liefs!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s