Ik ben écht dol op de klassieke patisserie, een recept voor Florentines mag dan natuurlijk niet ontbreken. Misschien doet het nog geen belletje rinkelen, maar een florentine is eigenlijk een flinterdun koekje gemaakt van karamel en noten (het lijkt op Hollandse ‘kletskoppen’). Deze vierkante florentines zijn gemaakt met citroen, gember en cranberry’s gecombineerd met een karamel van honing en roomboter en gedecoreerd met chocolade. Een heel verfijnd koekje met een prachtige kleur waarvan je binnen een no-time een hele lading opeet… Lekker bij de thee of koffie!
Ingrediënten
70g honing
70g boter
70g suiker
1 sinaasappel
1 citroen
130g gemengde noten
20g geconfijte citroen
20g stemgember
25 cranberry’s
1tl grof zeezout
75g chocolade
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180C graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Week de cranberry’s in een bakje met warm water en snijd de noten, geconfijnte citroen en stemgember fijn. Doe de honing, boter en suiker in een steelpan en rasp de sinaasappel en citroenschil erboven. Breng het op laag vuur aan de kook, en zorg dat alle suiker gesmolten is. Zodra het mengsel kookt draai je het vuur uit en voeg je de noten, geconfijte citroen, stemgember en (uitgelekte) cranberry’s toe. Meng alles goed met een houten lepel.
- Schenk het mengsel op de bakplaat en strijk het zo dun mogelijk uit met een paletmes of spatel. Bak de florentines 15 minuten tot deze goudgeel van kleur zijn. Bestrooi de florentines met wat grof zeezout zodra ze uit de oven komen.
- Laat de florentines een paar minuten afkoelen en snijd ze dan met een scherp mes in vierkanten van circa 5 bij 5cm. Als de florentines te hard geworden zijn om te snijden kun je ze even terugzetten in de oven. Laat de florentines vervolgens volledig afkoelen (Let op: zet ze niet in de koelkast want vocht zorgt ervoor dat de karamel slap wordt).
- Smelt ondertussen de chocolade en decoreer de florentines streepsgewijs met behulp van een spuitzak of lepel. Wacht tot de chocolade gestold is voordat je de florentines serveert.
Fluitje van een cent zo’n florentine en toch weer heel wat anders dan het typische ‘deeg’ koekje. Het mooie kantachtige effect van de florentine maakt het tot een echt delicaat snoepje! Houd je van koekjes met een crunch, dan moet je deze zeker uitproberen 🙂
Bron: recept gebaseerd op ‘Patisserie!’ van Christophe Felder.