Italiaanse ontbijttaart

Italiaanse-ontbijttaart recept3Ja je leest het goed, taart als ontbijt! En niet zomaar een taart, een heuse Italiaanse ontbijttaart: ‘Torta Daniela con Mele’. Ik droom ervan om net als Jamie Oliver door Italië te scheuren in een old skool Volkswagen busje, en alle geheime familierecepten van de lokale nonna’s te ontfrutselen. Het eerste échte Italiaanse familierecept is hierbij alvast in de pocket, met dank aan vriendin Mariska (van de kokoscake). Zij ontmoette tijdens haar vakantie in Sicilië de Italiaanse ‘madre’ Daniela. Een lieve Italiaanse mamma, met passie voor (h)eerlijk eten, die iedere dag bij het ontbijt deze heerlijk appelcake maakte. Zoals een heuse Italiaanse kok betaamt baseerde ze al haar recepten op puur ‘improvvisazione’. Tijdens het maken van deze cake zul je zien dat het beslag wat stug lijkt, maar dat het resulteert in het tegenovergestelde: een heerlijk sappige appelcake. De taart is niet super zoet en daardoor uitermate geschikt voor het ontbijt. Wil je ‘m als gewone cake eten, strooi dan wat extra poedersuiker over de taart voor het afbakken.


Ingrediënten

300g bloem
160g boter op kamertemperatuur
1el bakpoeder
100g suiker
4 appels
4 eieren
1el melk
4-6 el eigengemaakte mandarijnenjam (of varieer met bijvoorbeeld abrikozenjam)
1 citroen
1el poedersuiker


Instructies

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd ze in plakjes. Besprenkel ze met citroensap zodat de appels niet verkleuren. Klop de eieren in een kom met de suiker luchtig en voeg de zachte boter (in blokjes), de melk en de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Meng het geheel goed door.
  2. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van een ingevette oven- of taartschaal. Bedek het beslag met een laag jam en verdeel de helft van de plakjes appel erover. Giet het resterende beslag eroverheen en bedek opnieuw met een laag jam. Maak met de overgebleven helft van de appelpartjes een mooi cirkel- of bloempatroon bovenop de cake.
  3. Bak de cake gedurende 30 minuten en laat even afkoelen voordat je ‘m aansnijd. Garneer met wat poedersuiker.

Italiaanse-ontbijttaart-recept

Wat is er heerlijker dan taart als ontbijt? Wie weet kun je iemand verrassen met een taart-ontbijt-op-bed. Dit is voor mij een uniek recept om te bewaren en koesteren, want deze appelcake vind je niet terug in de reguliere bakboeken 🙂 Mocht jij op vakantie nou ook zo’n uniek recept van de lokale bewoners ontfrutselen, vergeet dan niet om mij te tippen 🙂

Bron: Daniela en Mariska
Daniela-en-Mariska---Italiaanse-ontbijttaart-recept

Advertenties

2 thoughts on “Italiaanse ontbijttaart

  1. En of deze taart lekker is. Nadat “hij” op de foto is gegaan een heerlijk stuk ervan genoten in goed gezelschap met lekker koffie!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s