Vanille swirl koekjes

Vanille Swirl koekje receptToen ik deze zogenaamde ‘pinwheel cookies‘ op Pinterest zag, móest ik ze maken. Deze vanille swirl koekjes zien er namelijk zo kleurrijk en vrolijk uit dat ik spontaan zin krijg om te bakken. De koekjes worden eerst opgerold tot een soort van salami, daarna ingevroren, in plakken gesneden en afgebakken. Een tikje verraderlijk zijn ze wel, de kleur zou je namelijk weleens op ’t verkeerde been kunnen zetten, want bij dit spectaculaire uiterlijk hoort een hele eenvoudige en pure smaak: vanille. Je kunt natuurlijk naar harte lust variëren en het rode deeg ook een smaak geven met bijvoorbeeld frambozen-extract. Laat me vooral weten hoe dat uitpakt; maar ik vond in de supermarkt alleen ‘aroma’s’ en geen ‘extract’ dus besloot voor een vanillestokje als smaakgever te gaan: het zwarte goud is mijn all-time-favourite-ingredient. Oftewel een koekje met een verbluffend uiterlijk en een pure, volle smaak: bakken dus!

Ingrediënten

340g bloem
1/4tl baksoda
mespunt zout
225g boter (kamertemperatuur)
150g kristalsuiker
1 ei
1 vanillestokje
Rode kleurstof


Instructies

  1. Zeef de bloem en doe deze samen met de baksoda en het zout in een kom. Klop in een andere kom de boter samen met de suiker romig. Voeg het ei en het vanillemerg toe en roer totdat alles goed is opgenomen. Voeg nu het bloemmengsel toe en kneed totdat je een mooi deeg hebt (kan met de machine of met de hand).
  2. Verdeel het deeg in tweeën en voeg aan één helft een paar druppels kleurstof toe en kneed goed door. Kleine tip: gebruik handschoentjes, ik liep nog een week met roze vingers. Zorg dat je vier vellen bakpapier bij de hand hebt. Rol eerst het blanke deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot een rechthoekige plak van ongeveer 0,5cm dik. Leg deze aan de kant, en rol nu het roze deeg uit tussen twee vellen bakpapier. Zorg dat de blanke en de roze plak ongeveer even groot zijn. Leg de deegplakken nu bovenop elkaar.
  3. Rol de op elkaar gestapelde rechthoekige deegplak op in de lengte (begin vanaf de smalle kant) zorg dat je dit zo strak mogelijk doet maar druk niet te hard op het deeg. Verpak de deegrol in plasticfolie en laat het deeg 2 uur rusten in de vriezer.
  4. Verwarm de oven voor op 170C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Haal de deegrol uit de vriezer en snijd deze in plakken van ongeveer 0,5cm (als een soort salami). Leg de plakken op de bakplaten en bak deze in de voorverwarmde oven in 12 minuten af. De koekjes kunnen iets uitdrijven dus zorgt voor voldoende tussenruimte. Als je maar één bakplaat hebt, bak de koekjes dan in twee ladingen, bewaar het deeg in de tussentijd wel in de vriezer.

Pinwheel vanille swirl koekjes receptVanille swirl koekjes recept

Super vrolijke koekjes, die bij iedereen in de smaak vallen. Heel eenvoudig te maken en super leuk om mee te nemen naar een high tea of picknick. Ze zouden niet misstaan op een goed gevulde etagaire, vergezeld door mooie roze macarons 🙂

Bron: SJ Kitchen

2 gedachten over “Vanille swirl koekjes

  1. Ik heb ze ook geprobeerd te maken, maar met rode kleur vloeistof krijg ik de koekjes niet zo vel roze en het deeg blijft ook niet zo wit. Hoe heb jij dat precies gedaan?

    Like

    • Hi Lindsay!

      Wat leuk dat je de koekjes gemaakt hebt! Wat voor kleurstof gebruik je? Als je vloeibare kleurstof gebruikt moet je behoorlijk wat toevoegen. Nog beter kun je kleurstof pasta gebruiken daar zit meer pigment in waardoor t effect feller wordt!

      Succes, en veel plezier met t bakken! 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s