Carrotcake

Carrotcake-receptHet is bijna Pasen en dan kan een heus paasrecept natuurlijk niet ontbreken. Nu komt het bruggetje: de paashaas eet? Juist wortels! Dus een carrotcake kan natuurlijk niet ontbreken bij je paasbrunch :-). Dit recept komt uit mijn eigen receptenboek, en is samengesteld uit diverse carrotcake recepten. Carrotcake is absoluut een van mijn favoriete cakes dus ik heb inmiddels behoorlijk wat variaties uitgeprobeerd. Voor alle healthy bakliefhebbers onder ons: dit recept bevat geen boter en heel veel wortel (oké, ook best veel suiker, maar voor mijn doen is dit toch een best gezond receptje!). Als je echt gezond wilt doen, kun je de frosting beter weglaten. Ik als heuse zoetekauw doe dat natuurlijk niet ;-)!

Ingrediënten
200g bruine basterdsuiker
100g lichtbruine basterdsuiker
250ml arachideolie
5 eieren
mespunt zout
1 tl kaneel
2tl speculaaskruiden
250g bloem
2tl bakpoeder
sinaasappelrasp
100g walnoten
50g rozijnen
325g geraspte wortel

Frosting
50g zachte boter
150g roomkaas
130g poedersuiker
sap van 1/2 citroen
vanillestokje


Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175C graden, en vet een springvorm in (ik gebruikte een een kleinere, hoge maat, maar je kunt ook een normale springvorm gebruiken). Doe de suiker, olie, eieren en het zout in een kom en meng dit met een garde. Zeef nu de bloem, bakpoeder, kaneel en kruiden boven de kom en meng dit met een spatel door het beslag.
  2. Laat de rozijnen wellen iCarrotcake-bereiding-recept-wortelsn warm water, rasp de sinaasappelschil, en hak de walnoten in kleine stukjes. Rasp de wortelen (ik deed ’t easy-peasy in de keukenmachine, de eerste keer deed ik ’t met een gewone rasp: in dat geval, bereid je voor op flinke spierpijn). Spatel vervolgens de (uitgelekte) rozijnen, sinaasappelrasp, walnoten en wortel door het beslag.
  3. Giet het beslag in de springvorm en bak deze in 50-60 minuten af. Test met een satéprikker of de cake van binnen gaar is, en laat deze vervolgens afkoelen op een rooster.
  4. Maak ondertussen de frosting: klopt de boter romig, en spatel de roomkaas, het citroensap en het vanillestokje erdoor. Voeg nu langzaam de poedersuiker toe (écht langzaam: bij mij zat de poedersuiker tegen ’t plafond…), en roer tot een glad mengsel. Laat opstijven in de koelkast.
  5. Als de cake volledig afgekoeld is snijd je de cake in het midden in twee plakken. Smeer met een paletmes de frosting tussen de twee plakken en maak de cake af met een laagje frosting op de bovenkant.

Carrotcake-recept2

Je kunt de carrocake feestelijker maken door de frosting op te spuiten met een spuitzak en te garneren met walnoten of mini worteltjes gemaakt van marsepein. Ik houd van een robuuste cake dus liet ‘m blanco. De smaak is een heus lentefestijn in je mond, en het is een eenvoudig recept, zoals Rudolph zou zeggen: voor de beginnende bakker.
Vrolijk Pasen!

8 gedachten over “Carrotcake

  1. Hey,in 3 weeks time it is my boyfriend’s brahtdiy, will definitely make it.So, I was wondering, since I can’t find shredded sweetened coconut, can I instead use simply shredded dried coconued (that kind of that is on Rafaello)?

    Like

  2. Van het weekend deze taart gemaakt! Veel positieve reacties gehad. Lekker fris met de sinaasappelrasp er doorheen! 🙂

    Like

Plaats een reactie