Wit honingbrood

Honingbrood-receptWat is Pinterest toch een briljante verzamelplaats van heerlijke recepten en fantastische foto’s. Het water liep me in de mond toen ik dit heerlijke honingbrood voorbij zag komen. Ik besloot het recept te vertalen, en ondanks dat brood bakken niet mijn specialiteit is, is dit brood écht een succes. Een heerlijk zacht, zoet brood met een goede structuur en een knapperige korst. Een echt feel-good-baksel om lekker de tijd voor te nemen; soms heb je het gewoon even nodig dat je huis naar warme honing en vers gebakken brood ruikt…


Ingrediënten 

380g bloem
75g havermout (houd 2 eetlepels apart)
12g gedroogde gist
7g zout
250ml melk (volle)
62ml lauwwarm water
30g ongezouten roomboter
50g honing (houd 2 eetlepels apart)


Instructies

  1. Doe de bloem, havermout, gist en het zout in een kom. Verwarm de melk zonder deze aan de kook te brengen en laat de boter hierin smelten, roer vervolgens het water en de honing erdoor. Voeg de melk bij het bloemmengsel en kneed dit totdat je een glad en elastisch deeg hebt. Ik heb gebruikte de keukenmachine en liet deze zo’n 10 tot 15 minuten kneden. Als je ’t deeg met de hand maakt, blijf dan tussendoor goed met bloem bestuiven want het deeg plakt aan het begin behoorlijk.
  2. Doe het deeg in een met olie ingevette kom, dek deze af met huishoudfolie en laat het deeg een half uur tot een uur rijzen totdat deze verdubbeld is in grootte. Ik heb geen rijskast dus ik zette mijn deeg in het lentezonnetje in de vensterbank.
  3. Als je deeg verdubbeld is vorm je er op je aanrecht een rechthoek van door het deeg met je vingers tot een plak te duwen. Rol het deeg nu strak op (vanaf de smalle kant) en vouw de zijkanten naar onder. Plaats de deegrol in een brood- of cakeblik en dek deze af met een theedoek, laat het deeg opnieuw een half uur tot een uur rijzen totdat deze verdubbeld is. Verwarm je oven ondertussen voor op 180 graden.
  4. Als je deeg verdubbeld is bestrijk je deze met de achtergehouden honing (even verwarmd), besprenkel het deeg vervolgens met de achtergehouden havervlokken. Breng ondertussen 500ml water aan de kook.
  5. Plaats het brood in de oven en plaats onderin de oven een ovenschaal of bakblik met daarin het gekookte water. Dit zorgt ervoor dat er stoom wordt gecreeerd terwijl het brood wordt gebakken. Bak het brood 40 tot 50 minuten totdat het brood goudbruin is (als je een kerntemperatuurmeter hebt, deze moet ongeveer 85 graden zijn). Laat het brood verder afkoelen op een rooster.

Zelf gebakken brood blijft helaas geen dagen vers (er zijn tenslotte geen converseringsmiddelen aan toegevoegd) maar dat is in dit geval geen probleem: dit zachte witte honingbrood was binnen één dag op! Heerlijk met een dikke laag roomboter en honing…

Honingbrood-recept2

Bron: Bakingdom.com

2 gedachten over “Wit honingbrood

Plaats een reactie